Wed. May 29th, 2024

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

By airfest May13,2024

U subotu, 15. juna, očekuje se pravi rock & roll zemljotres. Sviraće čuveni Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi…

U jesen 1993. godine na spontanom okupljanju u klubu SKC-a svirali su Arigo Saki gitaru, Voja bubanj, Deki iz Novog Sada bas a Blaža je pevao, svirao, lomio akustičnu gitaru i puštao filmove sa pornografskom tematikom. Ovaj koncept se pokazao kao dobar među ljubiteljima alkohola i ex-yu rokenrola, tako da pomenuta četvorka razmišlja kako da materijalizuje novonastalu situaciju. Rešenje za bend se nametnulo samo po sebi, kada je Blaža na probu doveo čoveka sa dugom kosom u crnoj kožnoj jakni i rekao “Ovo je gazda Milutin!”

Gazda Milutin je sa Blažom ranije nastupao kao duet – Blaža svira gitaru i peva, a Milutin udara daire i u pauzama pušta muziku. Nastupali su najčešće u tada, popularnom kafiću u Beogradu na Adi Ciganliji koji se zvao “Srpska kruna”, ali i po raznim žurkama u gradu.

Isto tako, Blaža je sa Milutinom imao emisuju na tada jako popularnoj radio stanici “Pingvin” koja se zvala “Blaža medju šljivama”. Gazda Milutin je predložio i ime grupe koje je bilo opšte prihvaćeno, tako da je početkom 1994. godine grupa Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi počinje sa zvaničnim radom. Zahvaljujući radio Pingvinu svi nastupi grupe su medijski odlično propraćeni što se ubrzo odrazilo i na klupsku popularnost. Grupa je u početku najcešće nastupala u beogradskim klubovima Prostor i KST. Blaža i Kljunovi ubrzo postaju klupska atrakcija, a nastupaju najviše u Beogradu i Zrenjaninu – u kultnom klubu Zeleno Zvono.

Kao rezultat klupskih aktivnosti, snimak nastupa iz KST-a od 14. aprila 1994. godine, objavljuje nezavisni izdavač Djole Felix. Kaseta ironičnog naslova “Igra rokenrol SR Jugoslavija” sadrži obrade Azre, Zabranjenog Pušenja, Riblje Čorbe, ali i Fiskulturnog Laneta, prvog Blažinog benda sa početka osamdesetih. Kao gosti na nastupu su bili Drakula iz Direktora i Panta Šiklja Nafta. Samo mesec dana kasnije, 25. maja 1994. godine, Blaža i Kljunovi prave legendarnu parodiju na Dan Mladosti, u klubu “Prostor” u Sarajevskoj ulici u Beogradu. Koncert je prerastao u opštenarodno veselje sa specijalnim gostima Ducom Marković, Čobijem i Mićkom Ljubičićem a upamćen je i po tome što je bend ušao na binu sa krova susedne zgrade zbog blokade ulice kao posledice neverovatne gužve ispred kluba.

Oktobra 1996. godine, grupa je objavila prvo zvanično izdanje CD “Plagijati i obrade”. a posle naporne, višegodišnje turneje, Gazda Milutin napušta muziciranje i otvara kultni pab na Crvenom krstu “The Glimmer twins” (u narodu poznatiji kao kafić kod Gazda Milutina). Prvi tiraž albuma je vrlo brzo rasprodat, jer su skoro sve pesme bile poznati koncertni hitovi Blaže i Kljunova.

Na sledećem izdanju 1998. godine “Seks droga i Bodiroga”, grupa doživljava pravi medijski bum, pre svega zahvaljujući neprevazidjenom hitu “Lepa si Pamela” i spotovima koje je radio Vojkan Milosavljević. U bend je tada umesto gazda Milutina došao Saša Babić – Sale Šofer. Koncertni CD “Shipu ga Žobla”, snimljen je na nastupu u SKC-u, 8. marta 2000. godine, a koncert ostaje i upamćen po izlasku na binu, čuvenog centarfora Duleta Savića.

Lepa si Pamela

2002. godine, Blaža i Kljunovi objavljuju CD “Pare ne vraćamo” sa velikim hitom koji je obeležio to izdanje “Sunce tuđeg neba” u narodu poznatom kao “Srbijo, Srbijo, suzu sam pustijo”. 2002. godina ostaće upamćena i po spektakularnom septembarskom koncertu u beogradskom SKC-u pod nazivom “Birajte pravog”. Koncert je zamišljen kao parodija na tadašnje predsedničke izbore, a Blaža i Kljunovi su zajedno sa drugarima iz kultnog časopisa “Naša Krmača” za tu priliku oformili i Srpski pamelistički blok (SPB) koji se bavio očuvanjem lika i dela Blažine muze Pamele Anderson. Pored brige o Pameli, Blaža i njegovi saborci su se zalagali i za povratak nemačke marke i legalizaciju piraterije u diskografiji.

17.12.2007. godine u izdanju “Multimedia records” se pojavljuje dugo očekivani, tačnije povratnički album “Samo Supermen Srbiju Spasava”, koji je ustvari, live best off snimljen na koncertu u Pančevu u klubu Kupe, decembra 2006. godine, sa 3 bonus pesme: “Mito bekrijo” (obrada), “Vranjanka” (hard core obrada) i jedine autorske pesme “Nisam dijamant” koja je nastaje kao plod 5-ogodišnjeg mukotrpnog rada tj. Sakijevog traumatičnog životnog (ne)iskustva.

2009. godine Blaža svojim ostvarenim snovima da bude rokenrol pevač i da snimi reklamu za pivo, dodaje još jedan iz perioda zakasnelog puberteta i adolescencije. Na beogradskom aerodromu, na povratku iz Crne Gore, upriličen mu je susret sa Pamelom Anderson, ženom koja mu je ako se to tako može reći, promenila život. Tom prilikom pored pravog muškog zagrljaja, Blaža je Pameli poklonio i nikad prežaljenu teglu maminog domaćeg ajvara.

2010. godine u malom klubu SKC-a, na istom mestu gde su prvi put svirali, prave jubilarni koncert povodom 16 godina postojanja, a iste godine, povodom Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi objavljuju singl posvećen fudbalskoj reprezentacije Srbije. Iste godine Blaža i Kljunovi nastupaju na beogradskom Beerfestu-u pred više od 100.000 ljudi. Snimak ovog koncerta je zabeležen na dvd-u koji se pojavljuje u avgustu 2011. godine u produkciji Beogradske kulturne mreže. Sav prihod od prodaje ovog dvd-a je namenjen bebama Beograda u okviru akcije za Beogradski bebi klub.

Dule Savić

2011. godina je godina u kojoj se završava era Supermena u Blažinoj karijeri i godina u kojoj počinje era “Kralja rokenrola” sa obradom pesme Viva Las Vegas Elvisa Prislija koja se u Blažinoj verziji zove “Živele žene”. Za pesmu je snimljen i spot koji je posle dužeg vremena ponovo režirao Vojkan Milosavljević.

2012. godina je bila izuzetno aktivna po pitanju koncerta, a najviše ih je bilo na moto skupovima, gde promovišu obradu pesme “Who lotta Rosie” grupe AC/DC, koju je bend prepevao i posebno namenio bajkerima pod nazivom “Kada motor vozim”.

2013. godine pored gostovanja na turneji Riblje Čorbe, prvi put sviraju na Gitarijadi u Zaječaru i spremaju dugo očekivani studijski album, koji je nažalost, još uvek u pripremi.

2014. godine su radno i svečano proslavili prvih 20 godina postojanja i najavili nova iznenadjenja za nova pokoljenja. Od obećanih iznenadjenja naravno da se ništa nije desilo, ali to nije smetalo da bend nastavi sa koncertima, kojih na svu sreću ili nečiju žalost, još uvek ima.

10.12.2016. godine svet napušta Milutin Petrović (Gazda Milutin), osnivač i gitarista prve postave Kljunova.

2018. godine Blaža i ekipa snimaju i treću verziju pesme “Allez, Allez”, posvećenoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije, povodom Svetskog prvenstva u Rusiji.

13.01.2019. Blaža i drugari sviraju klupski koncert u klubu Wurst Platz u Beogradu, povodom proslave 25 godina postojanja grupe, koji zbog velikog interesovanja ponavljaju i 3 meseca kasnije, povodom dočeka 1-og aprila.

17.08.2019. sviraju na Beerfest-u u Beogradu pred skoro 80.000 ljudi. Po mnogima ovo je možda i jedan od njihovih najboljih festivalskih izdanja, a kao specijalni gosti nastupilili su i novi (stari) basista, Deki Resanović na klavijaturama i harmonikaš Surovi, prijatelj benda i čest gost na njihovom klupskim nastupima.

25.08.2019. objavljen je dugo očekivani studijski singl “Svi za jednog, jedan za svi”, posvećen košarkaškoj reprezentaciji Srbije povodom svetskog prventstva u Kini.

Svi za jednog, jedan za svi…

13.01.2024. u Domu omladine Beograda u sala Amerikana, Blaža i drugari su na jednom od svojih najboljih koncerata u karijer,  proslavljaju prvih 30 godina postojanja.


Vidimo se…

AIR FEST

By airfest