Mon. Jun 17th, 2024

Diši za sebe, jer dišeš za druge | AirFest | 14-15 jun

By airfest May21,2024

AirFest je za svoju ekološko rock & roll priču, koja se ove godine održava 14. i 15. juna, izabrao od samog svog početka, i to sa dobrim razlogom, Zabransku šumu, nadomak grada Obrenovca, kao epicentar svog bivstvovanja…

Verujemo da muzički festivali nisu samo događaji, već mesta na kojima se uvek srećemo iz pravih razloga. Lepa sećanja su jedna od njih, ljubav za rokenrolom takođe, a svest o zdravoj životnoj sredini ono od čega ne odustajemo, iz godine u godinu.

AirFest je krenuo u muzičko ekološku priču pre tačno četiri godine vođen idejom da je muzika jedan od najlepših načina komunikacije kako sa odraslima, tako i sa najmlađima, ali uz jasnu poruku da prvi i pravi korak moramo napraviti baš mi.

Zato je ovogodišnji slogan ,,Diši za sebe, jer dišeš za druge”, sa kojim je usklađen ekološki deo programa, ove godine posvećen najmlađima i saznanjima kako, zapravo, zagađenost vazduha utiče na zdravlje naše dece.

Muzički program

Muzički program AirFest-a ove godine je u znaku bendova koji su višegodišnji prijatelja festivala uz aktuelne regionalne zvezde domaće, ali i internacionalne muzičke scene sa koje nam direktno stiže autentična ličnost rock’n’roll– ža od istorije do danas. Prvi put ćemo imati na bini i DJ gosta koji je srž rokenrol kruga i koji se uklapa savršeno u kontekst jednog ekološkog rock & roll festivala!

airfest.org

Prvog dana, u petak 14. juna, sviraju Patent, 16 OSAM 23, Dram, Kanda, Kodža i Nebojša i za sam kraj večeri rokenrol omaž sa integritetom – Dj Kedlavi.

Drugog dana AirFest-a, u subotu 15. juna, sviraju bendovi Gluvo doba, Bolesna Štenad, Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, KOIKOI i za kraj Daniel Jeanrenaud, istinska legenda bluz i rokenrol sveta, ključna karika čuvenih Kingsnakes-a uz ritam podršku domaćih šoumena – Multietničke atrakcije.

Ekološki program AirFest-a

Kao ekološki rok festival koji okuplja oko sebe one jednako strastvene za muziku koliko i za prirodu i zdraviji život u gradu bez zagađenja, ponosni smo na činjenicu da svake godine, osim dobrog zvuka, uspevamo da prenesemo i ekološki stav, ali i potrebno znanje uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz oblasti zaštite vazduha i životne sredine, uz obaveznu uključenost najmlađih na umetničko aktivistički način, jer za zdrav vazduh se moraju izboriti i veliki i mali.

I ove godine smo pustili najmlađima da nam najlepši način objasne kako se priroda i zdrav vazduh čuva izvođenjem predstave ,,Oplaneti se” od strane pozorišne trupe ,,Hator” koju čine obrenovački osnovci.

Ekološki program za najmlađe | airfest.org

Osim ove poučne predstave ove godine je organizovan i konkurs za najbolji crteže na temu zaštite životne sredine i naše planete.

Drugog dana festivala, u subotu od 13 časova, Milenko Jovanović, inače diplomirani meteorolog, član stručnog tima Agencije za zaštitu životne sredine, načelnik odeljenja za indikatore, izveštavanje i informacioni sistem odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, takođe i koordinator uspostavljanja državnog monitoringa kvaliteta vazduha na 36 mernih stanica širom Srbije, predsedavaće panelom na temu trenutne situacije u vezi opšteg zagađenja vazduha i životne sredine u regionu.

Humanitarni rad

Kao i svake godine …

By airfest