Fri. Jul 12th, 2024

AirFest‘24 | Disali smo punim plućima dva dana, uz ljubav rokenrola i u samom srcu prirode

Na obroncima Zabranske šume prošlog petka i subote pevalo se i disalo glasno. Sve generacije, od prvihsati ekološkog, do sitnih sati muzičkog programa, pokazale su po četvrti put kako ljubav za prirodom i muzikom stvara divnu i osvešćenu zajednicu ljudi! Ugledali smo se na najmlađe koji nas imaju o mnogo čemu naučiti. Gledali smo ih kako se raduju i skaču uz zvuk domaćeg rokenrola do kasno u noć zajedno sa nama. Disali smo zajedno kao jedan i preneli poruku koju smo želeli: ,,dišem za sebe jer dišem za druge”

U petak, 14.juna, tačno u podne, vrata AirFest-a otvorili su najmlađi učesnici festivala na koje smo najponosniji. Pozorišna trupa ,,HATOR”, koju čine obrenovački osnovci, izvela je predstavu ,,Oplaneti se”. Iako je i sam naziv predstave dovoljan da shvatimo da nas deca zapravo češće uče i podsećaju na neke od najvažnijih segmenata života, ipak je bilo sa posebno jačinom videti i čuti kako naše svakodnevne aktivnosti utiču na prirodnu ravnotežu i koliko naša i najmanja briga za naš okoliš i životnu sredinu može da promeni stvari. Ima nade za svetlu budućnost, upravo zahvajujući deci, kako onoj na bini, tako i onoj u publici.

Od umetničko – aktivističkog programa najmlađih posvećenog ekologiji do prvih večernjih sati deca su i dalje bila publika, a roditelji i pristuni su mogli tokom dva trajanja festivala da doniraju novac za Nikolu Aćimovića u kutiji koja je stajala na frižideru za sladoled. ,,Froneri” je i ove godine pomogao prikupljanje uzimanjem sladoleda i stavljanjem donacije u kutiju.

Muzički deo programa 14. juna je žestoko otvorila grupa PATENT postavljajući jak temelj rokenrola za sam početak AirFest-a, kako i dolikuje muzičko aktivističkoj priči ozbiljne pank scene koju ovaj bend predstavlja već dugo. ,,Zato sam ljut” je nekako ostavila jasno najjači utisak koji je takođe dao publici jasan znak kuda ide muzičko veče.

16 OSAM 23 je bio savršena promena, uz pitanja ,,kako, kako, kako – kuda i sa kim” do ,, mogu više, mogu bolje” je obrenovačkoj i beogradskoj publici izmamila jak aplauz, jer je teško ostati ravnodušan pored tako dobre svirke, uigrane ekipe, veoma autentičnog garažnog, rokenrol zvuka i priče sjajnog frontmena.

Grupa d r a m je ozbiljna ekipa uživo, ritam sekcija je ono što čini rok stranu ovog benda, sjajni gitarista i frontmen je doneo lepotu pravog beogradskog pop rock-a koji je imao možda i najbrojniju publiku u prvim redovima koja uveliko peva najnoviji hit benda ,,U ovoj sobi”. Nismo otišli na more, ali smo uživali uz d r a m na obroncima Zabrana.

Kanda Kodža i Nebojša su po koji put pokazali koliko su velike i vanvremenske pesme koje su stale u suptilne tonove kojih nam nikada nije dosta. Ekipa nas je povela u drugi univerzum, kao i uvek, samo ovog puta malo više. Prisutni su govorili da je to jedna od najboljih svirki koju su imali prilike da čuju uživo.

Veče je zatvorio naš sada već doajen rokenrola u svetu DJ-inga kako u smislu savršenog izbora muzike, tako i podrške domaćim bendovima, jer ipak je u pitanju DJ Kedlavi.

Drugi dan festivala, 15. jun, otvoren je u 13 časova panel diskusijom o opštem zagađenju vazduha i životne sredine u regionu, a vodio ju je diplomirani meteorolog – Milenko Jovanović. Kao neko ko je na poziciji onoga ko štiti životnu sredinu pri istoimenoj Agenciji, rukovodi odeljenjem za indikatore, izveštavanje i informacioni sistem odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, saznali smo koliko je gradska sredina nezdravo okruženje, koje je mere neophodno sprovesti i šta mi kao pojedinci možemo da uradimo na tu temu.

U večernji muzički program ušli smo sa bendom Gluvo doba u kojem je svirao apsolutno najmlađi
muzičar ovogodišnjeg festivala – bubnjar Igor Dragićević. Prelepo je bilo posmatrati kako najmlađi
rokenroleri staju rame uz rame sa starijim kolegama sa kojima dele svakodnevicu u 21. bloku. Pesma
istog imena je obeležila odličan i iskren rokenrol nastup ovog benda možda i najviše.

Bend VIZELJ je i više nego verodostojno zamenio grupu KOIKOI koja je bila prinuđena iz zdravstvenih razloga da otkaže nastup, ali ipak HALI GALI ekipa nikad ne izneveri u svakom smislu, rame uz rame sa već dobro znanim hitovima i odličnom svirkom!

Apsolutni pobednik večeri u aplauzu je bio Inspektor Blaža i njegovi Kljunovi koji su isto to veče bili na
korak od rođendanskog slavlja! Moguće je da je zato Blaža i skočio na visoku šipku bine spretno, sišao
jednako brzo pružajući ruke publici uz pesmu ,,To je samo rokenrol”. I bio je! I to ozbljan. Dobio je čak i
vatromet od najmlađe publike malo iza bine.

Daniel Jeanrenaoud nas je sa ekipom Multietničke atrakcije podsetio zašto je rock’n’roll osnova svega i odakle je čitava priča došla i ko je zapravo bio Chuck Berry. Osim velikih hitova blues i rocknroll likova slušali smo i njegovu muziku uz poneko izvođenje pesama i Multietničke atrakcije.

Sam kraj večeri je bio omaž lepoti treš rokanja, jer ipak su jedni Bolesna Štenad – znani ,,beskrupulozni rok heroji”. Dinamična, jedinstvena zvukom i uigrana svirka ekipe, beskompromisna priča…

Vidimo se i naredne godine…

AirFest

By airfest