Wed. May 29th, 2024

KOIKOI

By airfest May11,2024

U subotu, 15. juna, na AIR Fest-u nastupiće trenutno najatraktivniji i najtraženiji bend sa ovih prostora – KOIKOI

Poslednjih nekolko, ne godina, već decenija, srpska muzička scena nalazi se u dubokom mulju. Neka druga vrsta muzike ovladala je ovim prostorom. A potom, iznenada i bez najave, kao što biva u bespućima Siera Leonea ili Konga, iz tog živog peska i blata zasijao je veličanstveni dijamant – bend KOIKOI.

Svojim debitanstkim albumom “Pozivi u stranu” (2021) izazvali su tektonski poremećaj prvo na srpskoj, potom regionalnoj i na kraju evropskoj muzičkoj sceni. Malo je reći da su mnogi muzički kritičari bili zatečeni činjenicom da neki bend na svom prvom ostvarenju može da zvuči toliko suvereno i moćno, kao da iza sebe imaju godine i godine iskustva.

Ekipa koja u osnovi ima indie-rock maestralno oplemenjuje svoje pesme podžanrovima koji variraju od post-punka, preko etnoa, pa do dream popa. Na sve to se nadovezuje vrhunska i energična živa svirka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koja kod publike stvara neprevaziđeno transcendentalno iskustvo.

KOIKOI | Misisipi / Live

Muzika koju izvodi KOIKOI predstavlja najuzbudljiviju formu neortodoksnog popa, koji je u jednom trenutku nežan poput svile, a potom razigrano glasan, radijski nastrojen, ali i u svakom trenutku hipnotički obeležen balkanskim melosom, koji je isprepletan sa jedne strane ekstazom, a sa druge nostalgijom. Na sve to, kao šlag na tortu, nadovezuje se žensko – muško višeglasje koje je jednostavno očaravajuće.

Bend je vrlo brzo izašao iz srpskih okvira. Postao je popularan u regionu, a potom su usledili i pozivi na veliki broj evropskih festivala. Njihov kvalitet prepoznala je jedna od najvećih evropskih buking agencija “Voulez-vous Danser” sa kojim su potpisali ugovor i sa te strane može ih očekivati veliki prodor na evropsko i svetsko tržište.

KOIKOI | Hrast

Bend je veoma aktivan i u stvaranju kompilacije, jedna je već ugledala svetlo dana, a druga je u pripremi, pod nazivom HALI GALI koja okuplja bendove sa ovih prostora i koji bez obzira na žanrovske razlike maksimalno pomažu jedni drugima. Muzički kritičari i u Srbiji i u regionu se slažu da je rezultat ove kompilacije – vrhunski.

Priliku da uživate u vrhunskoj svirci Marka Grabeža (vokal, gitara), Emilije Đorđević (vokal, bas, gitara, synth), Emilije Đonin (vokal, bas, gitara, synth) i Ivana Pavlovića – Gizma (bubnjevi, elektro) imaćete u subotu, 15.juna u fantastičnom okruženju Zabranske šume.

Vidimo se…

AIR FEST

By airfest