Mon. Jun 17th, 2024

16 OSAM 23

By airfest May16,2024

U petak, 14. juna, nastupiće eksplozivni rock bend 16 OSAM 23

16 OSAM 23 (16x8x23x) je sastav koji se na domaćoj rock sceni pojavio u martu 1992. Nakon dvadesetak koncerata po Vojvodini, beogradski debi imali su na danas čuvenom Carlo Records Festivalu (zajedno sa grupama Plejboj, Direktori, Dža ili Bu, Overdose i Budweiser) održanom u oktobru iste godine.

Druženje sa Direktorima i Dža ili Bu ih vodi na nekoliko zajedničkih koncerata u srce Šumadije, akonstantno radijsko prisustvo im je obezbedio njihov prvi hit oličen u pesmi “Moja mama šnicle tuče”.

Moja Mama Šnicle Tuče | airfest.org

Početak 1993. im donosi i prvo učešće na ozbiljno organizovanoj turneji Vojvodina Calling u 12 gradova (uz Evu Braun, Generaciju bez budućnosti, Instant Karmu, Gluve kučke, Vrisak generacije i mnoge druge).

U maju 1993. im izlazi prvi EP naslovljen imenom grupe (na 7″ vinilu za Carlo Records) koji uz sada već dobro poznate “Šnicle” donosi dalje razvijanje ideje o parodiranju metal postulata kroz pravi crossover žanrova. U leto te godine pobeđuju na poslednjem izdanju POK-a što im uz stalnu koncertnu aktivnost
donosi termine u Studiju Akademija i titulu najvećih nada u SRJ za 1994. godinu u izboru emisije “Mikrofonija” Radija Index.

Nakon nastupa uz Crni lilihip na promociji prvog albuma sastava Block Out “Crno, belo i srebrno” u velikoj sali SKC-a, 16x8x23x odlučuju da odu u novosadski Studio Do-re-mi kako bi zabeležili ono što će izaći na albumu “Iz Principa!” (Metropolis Records, 1995).

Album donosi novu seriju radijskih hitova (“Kifle s džemom”, “Gospodar vremena”, “Turbo Cune”, pre svih), kao i prvi video spot za lokalpatriotsku pesmu “Miloš Šestić” o fudbalskom antiheroju osamdesetih poniklom na poljančetu jednog Salaša kraj Stare Pazove.

Miloš Šestić | airfest.org

U trenutku kada im naizgled sve stvari idu na ruku sastav donosi prvu od, pokazaće se “prevratničkih” odluka, i obustavlja promociju albuma kako bi što pre izbacio novi materijal. Razlog ovog neočekivanog obrta se nalazi u tome da u sastav osnovali šesnaestogodišnjaci čiji se muzički razvoj odvijao “pred očima javnosti” budući da su već prvi snimci izazvali neočekivanu pažnju i postavili očekivanja publike kada je u pitanju stilsko usmerenje benda, pre nego što su i oni sami znali u kojem pravcu će ih odvući interesovanja.

Kao i u mnogim slučajevima u istoriji popularne muzike, stvari nisu išle očekivanim tokom, te je čitava 1996. protekla u snimanju drugog albuma. “Vatru” su održavali nastupima širom Srbije, kao i pojavljivanjem na kompilaciji “Ustani i kreni” (Metropolis Records, 1996), ali su promene u postavi uslovile da se album “Prove(t)riti glavu” (Metropolis Records, 1997) pojavi tek u martu naredne godine.

Nesporazum sa izdavačkom kućom oko smera u kojem će se kretati karijera sastava, za posledicu donosi slabu promociju albuma i samo jedan video spot za pesmu “Bonus #1” koji će se na domaćim televizijama
pojaviti tek nakon što autorski dvojac (Vuk Popadić – lirika i Aleksandar Zarić – muzika) u septembru 1997. krene na odsluženje vojnog roka.

Pohvalne recenzije albuma benda na pauzi i izdanje objavljeno samo u formatu audio kasete ne donose očekivane rezultate, ali ih to ne obeshrabruje te se po povratku iz Vojske Jugoslavije upuštaju u novu seriju koncerata i rad na onome što će biti njihov drugi mini album “Drum i bus” (Family 16, 1999).

Ovaj novi album donosi beskompromisnu svirku i pesme “Anatomija”, “Bubanj bas gitara i glas”, “Doktor E” koje će predstavljati osnovu zvuka ovog benda u dvehiljaditim. Nažalost, sastav će se u kreativnom smislu razići tokom snimanja ovog CD-a i okupiće se tek dvanaest godina kasnije zbog promocije 2CD Box seta “Bubanj bas gitara i glas” (Long Play, 2011) na kojem će biti objavljeni gotovo svi snimci iz devedesetih u remasterizovanom obliku.

Bubanj, Bas, Gitara i Glas | airfest.org

Koncertna promocija desila u okviru prvog Long Night Festa koji se održavao u najdužoj noći u godini
u sve tri sale Doma omladine Beograda. Odlične reakcije su ponovo pokrenule bend na kreativni proces i snimanje novog materijala, a pozivi promotera ih odveli na premijerno izdanje Arsenal Festa u Kragujevcu, šesto izdanje PRF-a, te seriju koncerata sa sastavom Autogeni trening, a zatim i na Jelen Top 10 turneju
2012, te Lake Fest u Nikšiću, proslavu dvadeset godina Brzih Bendova Srbije na SC Olimpu u Beogradu, kao i prva gostovanja na koncertima sastava Disciplin A Kitschme i Obojeni program u Novom Sadu i Beogradu.

Grupa u tom periodu funkcioniše kao kvartet u sastavu Vuk Popadić – vokal, Dragan Jovanović Gandra – bubanj, te Aleksandar Zarić Acko i Aleksandar Savić Saša koji se smenjuju na basu i gitari u zavisnosti od pesama, s tim da nijedan član benda ne živi u istom gradu, a Aleksandar Zarić živi i radi u Austriji.

I pored ove nepovoljne okolnosti, tokom 2011. i 2012. 16 OSAM 23 su finiširali snimanje novog minialbuma i svirali širom regije bar jedan koncert svakog meseca.

Krajem januara 2013. Aleksandar Zarić je doživeo moždani udar što je uslovilo novu pauzu do njegovog potpunog oporavka.

Tokom 2014 i 2015. su svirali na koncertima za Pogođene posledicama poplava i manifestaciji Neukusu treba reći ne u beogradskom SKC-u

2012. godine im je u izdanju izdavačke kuće Odličan hrčak izašao mini album “Da li možeš da podneseš?” na CD formatu i kao 12″ gramofonska ploča. Iste godine gostuju na promociji albuma “Opet” Disciplin A Kitschme u bašti SKC-a i repriziraju posetu Arsenal Festu. Sa nove ploče izdvojile su se pesme “Minimal Funk”, “Konfuzija” i “Kako kako kako” a koncertne aktivnosti su se konačno prenele i van prostora bivše Jugoslavije pošto su 16 OSAM 23 2017. prvi put svirali u Beču u klubu Das Bach. Aleksandru Zariću 2017. izlazi i debitantski album sa austrijskom alter- jazz-rock atrakcijom PRAQ! za londonski Bit Phalanxx na CD-u i audio kaseti.

Konfuzija | airfest.org

2019. godine nastupaju na alternativnoj bini u okviru Beogradskog Beer Festa, kao i na koncertima Za Koju! Ubrzani ritam života, komplikovani rasporedi, život u različitim državama i gradovima, kao i pandemija Korone dovode do novih pauza, no diskografski život sastav nastavlja pojavljivanjem na CD kompilaciji “Dani koji izmiču” (Odličan hrčak/Kontakt konferencija, 2022) sa pesmom “Sveznajuća neznalica” kao i vinilnim reizdanjem prvog albuma “Iz Principa!” (Metropolis Records, 2022).

Tokom 2023. u Studiju Klinika Petrović u Jugošpedu su započeli rad na trećem dugosvirajućem albumu, čija je ambicija da bend odvede na kreativnom putu na mesta na kojima do sada nisu bili. 16 OSAM 23 su ostali dosledni svom alternativnom svetonazoru koji im je pomogao da kroz dosadašnju karijeru
kreiraju zanimljiv melanž žanrova i autentičan zvuk koji uz energičnu svirku drži slušaoce “na ivici” između plesa i pogoa.

Minimal FUNK | airfest.org

U junu 2024. kreću u novu sviračku avanturu upravo koncertima u Zrenjaninu i na Air Festu, sada u formi kvinteta gde im se pridružuje stari saradnik Srđan Stojanac na bas gitari, pružajući priliku da Acko i Saša nakon više od dve decenije zauzmu svoje prirodne uloge gitarista, a sastavu 16 OSAM 23 da zazvuči moćnije nego ikad do sad.

www.16x8x23.com

16 OSAM 23

Vidimo se…

airfest.org

By airfest